Exkurze jaderná elektrárna Dukovany

24.10.2023 21:45

Dne 18.10.2023 se zůčastnili žáci prvních ročníků Odborného učiliště Cvrčovice exkurze do jaderné elektrárny Dukovany a vodní elektrárny Dalešice. Tato exkurze byla nejen nezapomenutelným zážitkem, ale také jedinečnou příležitostí prohlédnout si, jak fungují důležité zdroje energie.

Cesta za poznáním začala brzy ráno, kdy se žáci a jejich učitelé sešli před školou a nasedli do autobusu, který je odvezl na jejich první zastávku - jadernou elektrárnu Dukovany. Jakmile dorazili na místo, byli uvítáni odbornými pracovníky elektrárny, kteří jim vysvětlili fungování celé jaderné elektrárny zábavnou formou za použití speciálních brýlí pro virtuální realitu.

Žáci měli jedinečnou příležitost nahlédnout do světa jaderné energie a dozvědět se, jak probíhá výroba elektřiny v jaderném reaktoru. Odborníci jim vysvětlili procesy štěpení jader, bezpečnostní opatření a důležitost jaderné energie pro energetickou stabilitu České republiky. Návštěva jaderné elektrárny Dukovany byla pro žáky otevřením dveří do technologického zázemí, které zajišťuje naší zemi spolehlivý a stálý zdroj elektřiny.

Po návštěvě Dukovan se žáci přesunuli k vodní elektrárně Dalešice, kde byli zase přivítáni dalšími odborníky, kteří jim přiblížili principy výroby elektřiny z vody. Důležitost obnovitelných zdrojů energie byla zdůrazněna, a žáci se dozvěděli, jak vodní elektrárny přispívají k ochraně životního prostředí a udržitelnému rozvoji.

Celá exkurze byla nejen edukativní, ale také inspirující. Žáci měli možnost vidět, jak v reálném prostředí fungují technické a vědecké principy, které se učí ve škole. Tato praxe jim pomohla lépe porozumět významu energetiky a zodpovědnému nakládání s energií.

Mgr. Miloš Špinar, učitel teorie a OV